Brownie z fasoli – ciasto dla cukrzyka i osoby z insulinoopornością

Brownie z fasoli, przepis niesamowicie prosty, który może zagościć na stole każdej osoby z insulinoopornością, a więc także u cukrzyka! I to bez wstydu i wyrzutów sumienia przed lekarzem prowadzącym. Zdrowe ciasto dla każdego z nas.

Możecie nie uwierzyć, ale to jest moje pierwsze pełnowymiarowe ciasto zrobione własnoręcznie. Nie po drodze mi było, ale są okazje, to się robi. Wyszło bardzo ok, jedynie co muszę opanować to słodkość erytrytolu, bo wyszło mało słodkie.

Pamiętacie swoje pierwsze ciasta? 😁

Poniżej przepis, co prawda trochę zmodyfikowany i powiększony, ale oryginalnie od @aniagotujepl jeśli macie mniejszą blachę, koniecznie zajrzyjcie do niej.

Moja blacha była większa, bo 25cm x 40cm, więc użyłem mniej więcej 2x tyle produktów.


Składniki na brownie z fasoli:

🔸4 puszki fasoli czerwonej,
🔸olej 200ml
🔸kakao 100g,
🔸erytrytol/ksylitol 200g,
🔸6 jaj średnich,
🔸2 banany,
🔸Łyżka sody oczyszczonej,
🔸szczypta soli.

Składniki na polewę:

🔸masło lub olej kokosowy 100g,
🔸kakao 40g,
🔸4 opakowania cukru z wanilią, ale można zamienić na erytrytol lub ksylitol,
🔸Woda 120ml.

brownie z fasoli

Przygotowanie:

Do miski wrzuć przepłukaną fasolę, banana i olej. Wszystko zblenduj. Dodaj do zblendowanej fasoli kakao, sodę i odrobinę soli. Jaja ubij z erytrytolem na aksamitną pianę. Do ubitych jaj dodaj fasolę z kakao i wymieszaj, można to na niskich obrotach zrobić mikserem. Tak gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni góra dół. Po około 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, chociaż u mnie było to po 60 minutach. Po tym czasie na 10 minutach uchyl lekko drzwi piekarnika. Ciasto polej polewą i ozdób.

Przepis jest niezwykle prosty a ciasto fantastyczne. Słony smak świetnie podbija czekoladowy charakter ciasta.