1. Dzienniczek żywieniowy
Przygotuj lub wydrukuj gotowy i weź ze sobą dzienniczek żywieniowy, który do pobrania jest poniżej. Dzienniczek ułatwi ocenę sposobu odżywiania.
Dzienniczek powinien składać się z trzech dni, najlepiej dwóch tygodniowych i jednego weekendowego. Dzienniczek powinien zawierać dzień tygodnia, godzinę, rodzaj posiłku i jego przybliżoną objętość.
Uwaga! Nie zapominaj o przekąskach, dodatkach, alkoholach i płynach (w tym sokach i napojach słodzonych) wypijanych w ciągu dnia!
Oczywiście bez dzienniczka wizyta także może się odbyć. Spis jednak pomoże mi jednak w pracy, pokaże gdzie można coś poprawić i jak ustawić posiłki aby jak najbardziej pasowały do twojego rozkładu dnia.
2. Badania, leki, suplementy
Przygotuj i weź ze sobą badania laboratoryjne z ostatniego półrocza. Glukoza, morfologia krwi, lipidogram, profil tarczycowy (TSH, T3, T4) – to ważne badania pomagające ułożyć zdrową, indywidualną dietę. Czasami potrzebne są dodatkowe badania jak próby wątrobowe i stężenie kwasu moczowego we krwi. Pomoże nam to wykluczyć choroby metaboliczne, a przy tym dostosować dietoterapię do twojego stanu zdrowia.
Wpisz na listę przyjmowane leki oraz suplementy diety. Mogą one wchodzić w interakcje z pożywieniem przez co może dojść do różnych zaburzeń w wchłanianiu leków czego musimy uniknąć.
Zlecenie na badania z 10% obniżką w Śląskich Laboratoriach Analitycznych znajdziesz klikając poniższy przycisk:
3. Lubiane i nielubiane produkty
Wypisz w dzienniczku produkty szczególnie lubiane i produkty nielubiane, pomoże to nie zapomnieć o nich podczas wywiadu medyczno-żywieniowego. Ponieważ jadłospisy są indywidualne ważne dla mnie jest aby wszystkie przepisy były pozbawione produktów, których nie możesz lub nie chcesz w jadłospisie.
4. Ulubione posiłki
Wpisz w dzienniczku to co najchętniej i naczęściej jadasz na śniadania, obiady, kolacje i przekąski. Pomoże mi to maksymalnie dostosować do Twoich potrzeb jadłospis.
5. Jeśli masz pytania, najlepiej spisz je sobie i zadaj na wizycie.
Dzienniczek do pobrania tutaj: