kamil paprotny dietetyk rybnik

PODCAST: DietLog #2 – Nabiał a cukrzyca typu 2

Nabiał, a cukrzyca typu 2 to drugi odcinek dietetycznego podcastu. Dzisiaj poruszam temat nabiału i jego wkładu w prewencję cukrzycy typu 2. Po przeczytaniu ostatnio pewnego bardzo ciekawego badania zrodziło się w mojej głowie pytanie, jak to jest z tym nabiałem? Czy w końcu chroni nas przed rozwojem cukrzycy typu 2 czy może przyczynia się do jej wystąpienia? O tym dowiecie się z podcastu.

Transkrypcja podcastu znajdzie się także za niedługo na moim blogu w postaci artykułu.

Informacje o poradni dietetycznej znajdziesz w zakładce współpraca masz pytania związane z dietą, podcastem lub blogiem? Napisz do mnie kontakt@kamilpaprotny.pl

Apple Podcasts

Google Podcasts

Pocket casts

Overcast

Muzyka użyta w podcaście: Wykonawca Baribal, znajdziecie go na:

Spotify: Baribal

Źródła opisywane w podcaście:

  1. Bhavadharini B, Dehghan M, Mente A, et alAssociation of dairy consumption with metabolic syndrome, hypertension and diabetes in 147 812 individuals from 21 countriesBMJ Open Diabetes Research and Care 2020;8:e000826. doi: 10.1136/bmjdrc-2019-000826
  2. Hernandez TL, Sutherland JP, Wolfe P, et al. Lack of suppression of circulating free fatty acids and hypercholesterolemia during weight loss on a high-fat, low-carbohydrate diet. Am J Clin Nutr. 2010;91(3):578‐585. doi:10.3945/ajcn.2009.27909
  3. Chen M, Sun Q, Giovannucci E, et al. Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC Med. 2014;12:215. Published 2014 Nov 25. doi:10.1186/s12916-014-0215-1
  4. Aune D, Norat T, Romundstad P, Vatten LJ. Dairy products and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2013;98(4):1066‐1083. doi:10.3945/ajcn.113.059030
  5. Lieke Gijsbers, Eric L Ding, Vasanti S Malik, Janette de Goede, Johanna M Geleijnse, Sabita S Soedamah-Muthu, Consumption of dairy foods and diabetes incidence: a dose-response meta-analysis of observational studies, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 103, Issue 4, April 2016, Pages 1111–1124, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.123216
  6. Tremblay A, Gilbert JA. Milk products, insulin resistance syndrome and type 2 diabetes. J Am Coll Nutr. 2009;28 Suppl 1:91S‐102S. doi:10.1080/07315724.2009.10719809
  7. Mozaffarian D, Cao H, King IB, et al. Trans-palmitoleic acid, metabolic risk factors, and new-onset diabetes in U.S. adults: a cohort study. Ann Intern Med. 2010;153(12):790‐799. doi:10.7326/0003-4819-153-12-201012210-00005https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21700013/
  8. Ejtahed HS, Mohtadi-Nia J, Homayouni-Rad A, Niafar M, Asghari-Jafarabadi M, Mofid V. Probiotic yogurt improves antioxidant status in type 2 diabetic patients. Nutrition. 2012;28(5):539‐543. doi:10.1016/j.nut.2011.08.013