PODCAST: DietLog #5 – Słodziki, czy są bezpieczne?

słodziki kamil paprotny dietetyk rybnik podcast

Piąty odcinek dietetycznego podcastu. Dzisiaj poruszam temat sztucznych substancji słodzących, nazywanych potocznie słodzikami. Słodziki postrzegane są bardzo często jako szkodliwe, rakotwórcze, gorsze od cukru. Jednak czy tak jest na prawdę? Czy mamy się czego bać spożywając napoje słodzone słodzikami? Czy colka 0 z aspartamem rzeczywiście spowoduje, że dostaniemy raka i cukrzycę typu 2? A co z innymi słodzikami, przecież jest ich dużo, także są niebezpieczne? A może wręcz przeciwnie, słodziki są bezpieczne i można je spokojnie spożywać? Tego dowiecie się z tego podcastu.

Słodziki, czy są bezpieczne? – Transkrypcja podcastu znajdzie się także za niedługo na moim blogu w postaci artykułu.

Podcast znajdziecie także na moim kanale na YouTube, gdzie serdecznie zapraszam. Zostawcie suba!

Informacje o poradni dietetycznej znajdziesz w zakładce współpraca masz pytania związane z dietą, podcastem lub blogiem? Napisz do mnie kontakt@kamilpaprotny.pl

Apple Podcasts

Google Podcasts

Pocket casts

Overcast

Muzyka użyta w podcaście: Wykonawca Baribal, znajdziecie go na:

Spotify: Baribal

Źródła

1. Pearlman M, Obert J, Casey L. The Association Between Artificial Sweeteners and Obesity. Curr Gastroenterol Rep. 2017 Nov 21;19(12):64. doi: 10.1007/s11894-017-0602-9. PMID: 29159583.

2. Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl J J. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies BMJ 2019; 364 :k4718 doi:10.1136/bmj.k4718

3. Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A, Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6. doi: 10.1038/nature13793. Epub 2014 Sep 17. PMID: 25231862.

4. https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-assesses-new-aspartame-study-and-reconfirms-its-safety

5. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2013.3496

6. Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl J J. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies BMJ 2019; 364 :k4718 doi:10.1136/bmj.k4718

7. Romo-Romo A, Aguilar-Salinas CA, Brito-Córdova GX, Gómez Díaz RA, Vilchis Valentín D, Almeda-Valdes P. Effects of the Non-Nutritive Sweeteners on Glucose Metabolism and Appetite Regulating Hormones: Systematic Review of Observational Prospective Studies and Clinical Trials. PLoS One. 2016 Aug 18;11(8):e0161264. doi: 10.1371/journal.pone.0161264. PMID: 27537496; PMCID: PMC4990242.