brownie dietetyk kamil paprotny

Brownie

Słowem wstępu, dzisiaj miało pokazać się coś wielkiego… i będzie! Co się odwlecze to nie uciecze! Niestety okazało się, że projekt potrzebuje więcej pracy niż początkowo zakładałem i chociaż sam punkt główny (a więc ten najważniejszy, który dostaniecie WY) jest już gotowy, reszta potrzeba dużo więcej pracy. Także musicie jeszcze trochę poczekać, ale jest na co! Dzisiaj za to mam dla Was przepis na brownie, które pokazało się niedawno u mnie na Instagramie i Facebooku. Jest to trochę zmodyfikowany przepis, który pokazał się na stronie Planeta Polska.

Jak brownie to… kakao!

Jako, że to brownie to przemycę wam jeszcze kilka informacji na temat kakao. To odtłuszczone to 310 kcal w 100 g, głównie to tłuszcze, oleinowy stearynowy i palmitynowy. Znajdziemy w nim przede wszystkim magnez, o którym pisałem już wcześniej. Ale także żelazo, witaminy z grupy B oraz potas. Znajdziemy w nim teobrominę i kofeinę wykazujące działanie pobudzające. Kakao zawiera także ogromne ilości polifenoli. Duża zawartość polifenoli i innych antyoksydantów wyłapują wolne rodniki, które przyczyniają się rozwoju chorób cywilizacyjnych. Badania obserwacyjne wskazują, że czekolada może wpływać pozytywnie na insulinooporność i pracę wątroby. Pozytywnie może wpływać na leczenie cukrzycy typu 2, ważne, aby czekolada i kakao były odpowiedniej jakości. Czekolada jak najwięcej % zawartości kakao, a skład powinien wyglądać mniej więcej tak: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kakao, czasami dodawany jest jeszcze cukier w niewielkiej ilości. To wszystko.


brownie dietetyk kamil paprotny

Składniki:

  • 2 szklanki orkiszowej mąki tortowej,
  • 1 jajo kurze,
  • szklanka ksylitolu,
  • 3/4 szklanki oliwy,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • dwie garści orzechów włoskich,
  • można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • łyżka sody.

Całość można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i obsypać orzechami.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie suche produkty ze sobą,
  2. Dodaj produkty „mokre”, a więc jajo, mleko, oliwę i powidła, zmiksuj wszystko,
  3. Dodaj posiekane orzechy,
  4. Wymieszaj i wylej do foremki,
  5. Wstaw do piekarnika na 180 stopni góra/dół na godzinę.
  6. Polej polewą lub obsyp cukrem pudrem i godowe 🙂