Chłodnik z buraka z jajkiem

Chłodnik, prosty, trochę zmodyfikowany przepis bez botwinki. U nas przygrzało, zbytnio jeść się nie chce gorących rzeczy… Wszyscy radzą, chłodnik. Powiem wam, że nie byłem przekonany do chłodników. Jednak po zrobieniu tego… Jej, jakie to było dobre!

Przepis do tego jest niesamowicie prosty! Chłodnik przygotujesz go w 15 min, no, dolicz jeszcze pół godziny na schłodzenie.

Składniki na chłodnik z buraka:

🔸Buraki dwa mniejsze,
🔸Ogórek zielony jeden,
🔸Jajko jedno,
🔸Rzodkiewki 6-7szt,
🔸Kefir 330ml,
🔸Szczypiorek łyżka,
🔸Koperek łyżeczka,
🔸Sól i pieprz do przyprawienia.

chłodnik z buraka z jajkiem

Przygotowanie:

Buraki ugotuj, a następnie pokrój. Ogórka pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj je z kefirem, przypraw do smaku i odstaw do lodówki. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokrój w drobne paseczki. Zalej jajka i rzodkiewkę chłodnikiem. Posyp szczypiorkiem i koperkiem. Można dodać łyżeczkę oliwy na koniec.

Wiem, że przepis przypomina chłodnik litewski, jednak jest od niego dużo prostszy i szybszy. Do tego jest niskokaloryczny i sprawdzi się idealnie jako lekki szybka kolacja lub podwieczorek.

Pamiętajmy jednak, że dodając oliwy, zwiększamy kaloryczność dania. Łyżeczka oliwy to ok. 45 kcal, tak więc dość sporo, szczególnie kiedy przesadzimy i lejemy „na oko”. Dodając łyżkę, zwiększamy kaloryczność o prawie 1/4 całego dania, które zamiast 360 kcal, będzie miało ich już 450. A uwierzcie mi, że nie ma możliwości rozróżnić dania z łyżką oliwy czy łyżeczką, a nawet trudno będzie wskazać mocne różnice w smaku, jakbyśmy nie dodali jej wcale, a to jednak dodatkowe kalorie, których nie widać!

Bez oliwyZ łyżeczką oliwy
E: 358 kcal B:23 g T:11.50 g W:45 gE:403 kcal B:23 g T:16.50 g W:45 g

Dajcie znać jak Wam smakuje chłodnik w takiej wersji, a może wolicie inne? Jednak może ta botwinka jest tutaj lepsza? Piszcie w komentarzach na facebooku i twitterze, jestem ciekaw waszego zdania! Miłego!

Wiesz, że nagrywam podcast? Sprawdź go na YouTube i Spotify! Więcej informacji znajdziesz także pod zakładką PODCAST.