Domowe tahini

domowe tahini kamil paprotny dietetyk rybnik

Domowe tahini to prosty w przygotowaniu, ale kluczowy składnik domowego hummusu. Inaczej nazywana pastą sezamową przygotowana z uprzednio uprażonego sezamu, następnie zblendowanego razem z oliwą z oliwek.

Sezam pochodzi z Indii lub Chin, ma przyjemny aromat i idealnie nadaje się do wielu potraw azjatyckich, ale nie tylko. Sezam zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie oleinowego i linolowego. Działa pozytywnie na stężenie cholesterolu, a także zawiera pokaźne ilości żelaza niehemowego. Należy nadmienić, że sezam może uczulać – uwaga alergicy.

Domowe tahini kamil paprotny dietetyk rybnik
Tak wyglądało to u mnie 🙂

Składniki:

  • szklanka ziaren sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Sezam należy uprażyć. Na gorącą patelnię bez tłuszczu powoli, partiami prażyć nasiona sezamu. Sezam jest gotowy kiedy będzie miał złoty kolor, ale uwaga, nie może być za ciemny ponieważ będzie miał gorzki smak!
  2. Przesypać uprażony sezam do wysokiego naczynia, dodać oliwę i szczyptę soli,
  3. Wszystko razem zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji (5-10 min co najmniej – wtedy sezam oddaje swój olej).
  4. Odstawić do wystygnięcia do lodówki.

Całość można trzymać około dwóch tygodni w szafce lub w lodówce (trzeba jednak patrzeć czy nie wytwarza się rosa na ściankach naczynia). Przed każdym użyciem należy dobrze wymieszać nasze domowe tahini.