fbpx
Przejdź do treści

Domowy chleb na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie, cieplutki, prosto z pieca… z masełkiem… Cieknie ślinka, nie? Dlaczego więc nie zrobić go w domu? Dzisiaj mam dla was kolejny przepis, tym razem na chleb, który mogliście widzieć na moich social mediach.

Dlaczego powinniśmy wybierać chleb na zakwasie ponad chleb na drożdżach? Sprawa jest dosyć prosta. Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny (IG), dlatego jest lepiej tolerowany przez cukrzyków, dodatkowo ten z otrębami i innymi składnikami jak siemię lniane czy płatki owsiane będzie ten IG jeszcze bardziej obniżać, a wartość odżywcza będzie większa. Taki domowy chleb na zakwasie będzie także działał pozytywnie na florę bakteryjną naszych jelit, co pozytywnie może wpływać na leczenie niedoborów odporności (ergo lepsza odporność).

Uwaga osoby z nadkwasotą. Zdarza się tak, że osoby cierpiące na refluks lub zgagi mogą odczuwać wzrost objawów po spożyciu zakwasu, należy wtedy unikać takiego pieczywa.

domowy chleb na zakwasie kamil paprotny dietetyk rybnik

Składniki:

  • 4 szklanki mąki żytniej typ 720 (~480g) – dobrze użyć tutaj mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000),
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 750 (~240g),
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850 (~120g),
  • 1 szklanka otrębów żytnich (~35-40g),
  • 350-400g zakwasu żytniego (przepis pojawi się niebawem!),
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 4 łyżki sezamu,
  • 3 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Składniki suche wrzucić do jednej miski, wymieszać.
  2. Do składników dodać zakwasu, dodać letniej wody i wszystko wymieszać lub zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji aby gluten zrobił swoje.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2-4 h.
  4. Formy wysmarować masłem i podsypać mąką. Przełożyć ciasto na stolnicę, uformować i zagnieść ciasto i włożyć do formy i naciąć. Zostawić na dodatkową godzinę do uwypuklenia.
  5. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto do piekarnika, po 10 min zmniejszyć na 190-200 stopni i piec przez 50 min (w zależności od piekarnika).
  6. Po upieczeniu wyłożyć na ruszt aby się nie zaparzyło.

mgr Kamil Paprotny

Właściciel, autor

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w chorobach metabolicznych, specjalista w poradni diabetologicznej, edukator