Skrobia oporna to trzeci odcinek dietetycznego podcastu. Dzisiaj poruszam temat skrobi i skrobi opornej. Skrobia oporna to frakcja błonnika, która znajduje się w zbożach, strączkach, warzywach i owocach. Jest ona bardzo pomocnym narzędziem w walce o prawidłową glikemię u osób z cukrzycą typu 2.
Transkrypcja podcastu znajdzie się także za niedługo na moim blogu w postaci artykułu.
Informacje o poradni dietetycznej znajdziesz w zakładce współpraca masz pytania związane z dietą, podcastem lub blogiem? Napisz do mnie kontakt@kamilpaprotny.pl
Fundacje, o których mówiłem w podcaście:
Aurea FB: https://www.facebook.com/FundacjaAUREA/
Watch Health Care FB: https://www.facebook.com/WatchHealthCare/
Apple Podcasts
Google Podcasts
Pocket casts
Overcast
Muzyka użyta w podcaście: Wykonawca Baribal, znajdziecie go na:
Źródła opisywane w podcaście:
1. Yamada Y., Hosoya S., Nishimura S. i wsp.: Effect of bread containing resistant starch on postprandial blood glucose levels in humans. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2005; 69 (3): 559–566
2. Birt D.F., Boylson T., Hendrich S. i wsp.: Resistant starch: promise for improving human health. Adv. Nutr. 2013; 4 (6): 587–601
3. Kendall C.W.C., Esfahani A., Sanders L.M. i wsp.: The effect of a pre-load meal containing resistant starch on spontaneousfood intake and glucose and insulin responses. J. Food Technol. 2010 ;8: 67–73
4. https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/166527,skrobia-oporna-w-zywieniu-chorych-na-cukrzyce-typu-2
5. https://biotechnologia.pl/biotechnologia/dobroczynna-skrobia-oporna-czyli-dlaczego-warto-jesc-zimny-ryz,16666