skrobia oporna kamil paprotny dietetyk rybnik

PODCAST: DietLog #3 – Skrobia oporna

Skrobia oporna to trzeci odcinek dietetycznego podcastu. Dzisiaj poruszam temat skrobi i skrobi opornej. Skrobia oporna to frakcja błonnika, która znajduje się w zbożach, strączkach, warzywach i owocach. Jest ona bardzo pomocnym narzędziem w walce o prawidłową glikemię u osób z cukrzycą typu 2. 

Transkrypcja podcastu znajdzie się także za niedługo na moim blogu w postaci artykułu.

Informacje o poradni dietetycznej znajdziesz w zakładce współpraca masz pytania związane z dietą, podcastem lub blogiem? Napisz do mnie kontakt@kamilpaprotny.pl

Fundacje, o których mówiłem w podcaście:

Aurea FB: https://www.facebook.com/FundacjaAUREA/

Watch Health Care FB: https://www.facebook.com/WatchHealthCare/

Apple Podcasts

Google Podcasts

Pocket casts

Overcast

Muzyka użyta w podcaście: Wykonawca Baribal, znajdziecie go na:

Spotify: Baribal

Źródła opisywane w podcaście:

1. Yamada Y., Hosoya S., Nishimura S. i wsp.: Effect of bread containing resistant starch on postprandial blood glucose levels in humans. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2005; 69 (3): 559–566

2. Birt D.F., Boylson T., Hendrich S. i wsp.: Resistant starch: promise for improving human health. Adv. Nutr. 2013; 4 (6): 587–601

3. Kendall C.W.C., Esfahani A., Sanders L.M. i wsp.: The effect of a pre-load meal containing resistant starch on spontaneousfood intake and glucose and insulin responses. J. Food Technol. 2010 ;8: 67–73

4. https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/166527,skrobia-oporna-w-zywieniu-chorych-na-cukrzyce-typu-2

5. https://biotechnologia.pl/biotechnologia/dobroczynna-skrobia-oporna-czyli-dlaczego-warto-jesc-zimny-ryz,16666