zielona babka piaskowa kamil paprotny dietetyk rybnik

Zielona babka piaskowa

Zielona babka piaskowa robi wrażenie na gościach, ale także nieświadomych domownikach. Chociaż ta forma słodyczy często towarzyszy nam w niedzielne popołudnia idealnie pasując co kawy, przeważnie robiona jest w formie cytrynowej lub z dodatkiem kakao, ale rzadziej w kolorowej warzywnej wersji. Osoby mało eksperymentujące w kuchni z ciastami raczej patrzą ze zdziwieniem na ciasta z dodatkiem warzywnym. Nieświadomi jedzenia warzyw w cieście reagują ogromnym zdziwieniem, jak takie ciasto może być tak smaczne.

Słów kilka o szpinaku

Zielona babka piaskowa powstała przy użyciu przez nas szpinaku. Znajdziemy w nim mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawarte w liściach flawonoidy i karotenoidy wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wszystko to wraz z witaminą A, C, magnezem, cynkiem, selenem działają protekcyjnie na układ krążenia. Działanie pozytywne także wykazują na zapobieganie procesom miażdżycowym i rozwojowi nadciśnienia, a zawarta w szpinaku luteina dodatkowo pozytywnie wpływa na wzrok.

zielona babka piaskowa kamil paprotny dietetyk rybnik

Składniki:

  • 170 g mąki można użyć orkiszowej,
  • 70 g ksylitolu,
  • 150 g szpinaku,
  • 100 ml oliwy,
  • 2 jaja kurze,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1.5 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Całość można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać płatkami kwiatów.

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć i odsączyć.
  2. Zblendować szpinak z olejem.
  3. Następnie jaja zmiksować z ksylitolem na gładką masę.
  4. Dodać ekstrakt waniliowy sok i zmiksowany szpinak. Wszystko wymieszać.
  5. Do masy dodać mąkę wymieszaną z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia.
  6. Wylać do foremki i wrzucić do pieca rozgrzanego na 180 stopni C góra dół na 30-40 min.
  7. Sprawdzaj patyczkiem wilgotność ciasta.