Zielona babka piaskowa robi wrażenie na gościach, ale także nieświadomych domownikach. Chociaż ta forma słodyczy często towarzyszy nam w niedzielne popołudnia idealnie pasując co kawy, przeważnie robiona jest w formie cytrynowej lub z dodatkiem kakao, ale rzadziej w kolorowej warzywnej wersji. Osoby mało eksperymentujące w kuchni z ciastami raczej patrzą ze zdziwieniem na ciasta z dodatkiem warzywnym. Nieświadomi jedzenia warzyw w cieście reagują ogromnym zdziwieniem, jak takie ciasto może być tak smaczne.
Słów kilka o szpinaku
Zielona babka piaskowa powstała przy użyciu przez nas szpinaku. Znajdziemy w nim mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawarte w liściach flawonoidy i karotenoidy wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wszystko to wraz z witaminą A, C, magnezem, cynkiem, selenem działają protekcyjnie na układ krążenia. Działanie pozytywne także wykazują na zapobieganie procesom miażdżycowym i rozwojowi nadciśnienia, a zawarta w szpinaku luteina dodatkowo pozytywnie wpływa na wzrok.

Składniki:
- 170 g mąki można użyć orkiszowej,
- 70 g ksylitolu,
- 150 g szpinaku,
- 100 ml oliwy,
- 2 jaja kurze,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1.5 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Całość można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać płatkami kwiatów.
Przygotowanie
- Szpinak umyć i odsączyć.
- Zblendować szpinak z olejem.
- Następnie jaja zmiksować z ksylitolem na gładką masę.
- Dodać ekstrakt waniliowy sok i zmiksowany szpinak. Wszystko wymieszać.
- Do masy dodać mąkę wymieszaną z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia.
- Wylać do foremki i wrzucić do pieca rozgrzanego na 180 stopni C góra dół na 30-40 min.
- Sprawdzaj patyczkiem wilgotność ciasta.
- Szpinak umyć i odsączyć.
- Zblendować szpinak z olejem.
- Następnie jaja zmiksować z ksylitolem na gładką masę.
- Dodać ekstrakt waniliowy sok i zmiksowany szpinak. Wszystko wymieszać.
- Do masy dodać mąkę wymieszaną z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia.
- Wylać do foremki i wrzucić do pieca rozgrzanego na 180 stopni C góra dół na 30-40 min.
- Sprawdzaj patyczkiem wilgotność ciasta.
Sprawdź naszą grupę na facebooku!