fbpx
Przejdź do treści

Domowy hummus

Domowy hummus może idealnie pasować zarówno do kanapek jak i dip do różnego rodzaju warzyw. Wytwarza się z nasion ciecierzycy. W połączeniu z Tahini (na którą przepis znajdziecie tutaj) i kilkoma innymi składnikami strączek ten tworzy wspaniałą, aromatyczną pastę.

Ciecierzyca należy do rodziny roślin strączkowych. Około 20% masy to białko, większość natomiast to węglowodany z pokaźną ilością błonnika pokarmowego. Zawiera ona także nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak oleinowy czy linolowy, które pozytywnie mogą wpływać na stężenie cholesterolu. Zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas oraz fosfor. Sama ciecierzyca zawiera niecałe 300kcal w 100g.

Sama ciecierzyca komponuje się dobrze z takimi przyprawami jak mięta, czosnek, koper czy bazylia.

domowy hummus kamil paprotny dietetyk rybnik

Składniki:

  • ciecierzyca 400g (puszka) – po odsączeniu zostaje ok 240g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) mielonego,
  • zalewa z ciecierzycy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki gotowego lub domowego Tahini.

Przygotowanie:

  1. wrzuć do blendera puszkę odsączonej ciecierzycy (nie wylewaj zalewy, przyda się później),
  2. dodaj ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę kuminu mielonego (kminu rzymskiego),przygotowaną wcześniej pastę tahini (około 3-4 łyżki), 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprzu i soli do smaku, kilka łyżek zalewy z ciecierzycy i całość zblenduj
  3. w miarę blendowania dodawaj zalewę do uzyskania pożądanej gładkiej konsystencji.

I domowy hummus gotowy! Można zjeść na kanapkach lub jako dip do warzyw jako przystawka lub przekąska.